Det er når man er ung at man kanskje aller helst skulle hatt best råd og mest penger, ettersom det for de fleste er i denne perioden av livet at man er mest eventyrlysten og det skjer mest. Men er det forbrukslån den rette måten å skaffe seg god råd på når man er ungdom? Sannsynligvis ikke, men det er absolutt mulig å ta opp slike lån i relativt ung alder. Det er dog en hindring som man ikke kommer foruten uansett hvilken bank man velger …

18 års aldersgrense på forbrukslån

I Norge er det, som Wikipedia skriver, et lovfestet krav om at man må være minst 18 år gammel for å handle på kreditt eller for å søke om forbrukslån. Følgelig er man nødt til å være i slutten av tenårene før et slikt lån i det hele tatt blir aktuelt – og man kan jo tenke seg til hvordan det hadde blitt hvis man hadde fått tilgang til såpass store summer i yngre alder. Enkelte banker tilbyr tross alt lån på opp mot 500 000 kroner i følge Forbrukslånonline.com og det uten at man behøver å stille med sikkerhet, og for unge mennesker som kanskje har både dårlig betalingsevne- og vilje, så ville det neppe vært noen oppskrift på suksess.

De unge låner mest

Men selv om det er aldersgrense på forbrukslån, der de fleste banker dessuten krever at du er minst 20 eller 23 år gammel før de låner deg penger, så viser det seg at det er de unge som tar opp flest forbrukslån. Dette ifølge en sammenligning som er gjort med våre naboland Danmark og Sverige, og ekspertene mener at det først og fremst skyldes den villende reklamen der ungdom og de med lite økonomisk kunnskap er «ofrene». Ifølge artikkelen har hele 13 prosent av norsk ungdom i alderen 18-21 år tatt opp forbrukslån, noe som er ganske høye tall.

Kan man betale for seg?

Har man fast jobb og økonomi til å betale for seg, så er det naturligvis uvesentlig om man tar opp forbrukslån som 18-åring, 25-åring eller 45-åring. Den store utfordringen her er dog at de yngste sjeldent har veldig god styring på økonomien, og ofte prioriterer man helt feil når det kommer til pengebruk. Det kan føre til at man ikke har nok penger til å betale ned gjelden, og følgelig havner man kjapt på etterskudd – som i verste fall kan føre til både betalingsanmerkninger og inkasso.